fredag 17 september 2010

Säljer min Surfski


Nu skall den säljas!
Min fina välvårdade Surfski som hjälpte mig till en niondeplats på sommaren Surfski SM är nu till salu. Epic V10L. L versionen skiljer sig från den vanliga V10:an genom att fördäcket är sänkt vilket ger mindre vindfångoch genom att sittbrunnen är förkortad framåt. Det innebär dels att det blir mindre volym som kan vattenfyllas och dels att tyngdpunkten förskjuts framåt vilket gör den snabbare i alla förhållanden upp till 7 meter höga vågor. Dock så kan det vara svårt att få plats om man är längre än 1,85m beroende på benlängd och sittställning.

Vikt: 15,1 kg material: "Performance"dvs den tål en del stötar utan att knäckas.
Jag säljer den för att det numera finns surfskis som går snabbare på plattvatten och det kan jag behöva för att inte tappa för mycket i dessa moment. När det är knepig sjö däremot är detta något av det bästa man kan sitta i.

Dessutom är den så stadig att den nästan passar en nybörjare. Samtidigt som den den uppenbarligen kan snitta 12,5 km/h under två timmar i knepig sjö över Bråviken med en avdankad motionär och småbarnsförälder i.

Prisidé ca 18 500 kr kontakta mig för mer info eller fler bilder. Möjlighet till leverans över stora delar av Sverige kan också vara också möjligt.

måndag 7 juni 2010

Cleaver vs Eagle

Jag fick en fråga via mejl där jag ombads kommentera egenskaperna hos Struers Cleaver X. Nedan finns en del av mitt svar med några tillägg:

Cleavern lanserades i början på 80-talet som en ersättare för Lancern efter ett samarbete med köpenhamns tekniska högskola som påstod sig ha hittat den optimala skrovformen. Cleavern revolutionerade också marknaden när den kom.
1988 gjordes en ganska stor förändring av skrovformen med bl.a en mer markerad köllinje, det var detta som gav upphov till tilläggsnamnet "X".
Samma år lanserade även Ted van Dusen sin modell Eagle, den fösta kajak tillverkad i kolfiber som kunde mäta sig i styvhet med Struers träbåtar. Och för många kanotister känns även Eagle snabbare och USA tog sina första kanotmedaljer på OS 88 med denna modell.

-96 gjorde Struer en liten justering av Cleaverskrovet och -98 en lite större förändring som framför allt innebar tightare paddelisätt. Det är denna modell som kallas "Millenium". Många anser att det är det bästa Struer har producerat men jag vet inte heller hur många som har provat Struers nya båtar (ex Power X) de senaste åren. Det var också så jag kom över min Cleaver 1996, då ett år gammal eftersom Anders Gustafsson som sista års junior ville ha de senaste modellen.

Tyvärr så tillverkades det aldrig så många Millenium. Dels eftersom van Dusen modifierade sitt skrov till Eagle II, antagligen fortfarande det snabbaste skrovet som finns men lite nervöst för många. Och dels eftersom han visat världen att det gick att bygga kajaker i kolfiber med samma prestanda som trä. Detta ledde till att fler vågade sig på kompositbyggen och plast är avsevärt mycket enklare att kopiera än trä (vilket är historien om hur ett av världens nu största kajakföretag började växa i Portugal). Fram till ca 1996 körde många i världseliten fortfarande Struer men på grund av konkurrens, en designer som gick bort och en del interna problem så försvann Struer bort från marknaden en period. Jag hoppas att de nu är på väg tillbaka med de nya modellerna som ser lovande ut. Trä ger en oslagbar känsla och med rätt skötsel har kajaken samma egenskaper 50 år senare. I samma lokaler där min Cleaver nu bor har jag även en VKV 48 (10,7 kg tung och 50 år gammal) samt tillgång till en VKV 58 och en K2-Anita i trä

Jag bytte ut min Cleaver mot en van Dusen Eagle II orginal förra sommaren. I den fart jag med Cleavern håller ca 12 km/h ligger jag med Eaglen i ca 12,5 men den känns framför allt kvickare att accelerera vilket är det som gör att den känns snabb.
I vågor, som jag paddlar mycket i, beter de sig lite olika. Cleavern är pga sin raka köl väldigt förutsägbar och påverkas väldigt lite av liten krabb sjö. Nackdelen är en ganska dålig svängradie och att man ibland vid surf efter stora motorbåtar får svårt att snabbt byta position. Eaglen funkar också bra krabb sjö men hoppar lite mer. I Motorbåtssurf är den toknervös och att gå från en perfekt surf till en total bredsida går på en 10-dels sekund. När man har lärt sig dessa egenskaper och håller tungan rätt i mun är den å andra sidan underbar eftersom man snabbt kan skifta position på vågen.

Tack vare att Ted van Dusen introducerade bra och lättkopierade kompositmaterial och dessutom vågade utmana Samsons designfilosofi så har fler företag etablerat sig på marknaden och det har också lett till fler olika kajakdesigner och fler olika skrovformer. Kanske kan man göra paralleller till olaglig spridning av musik på nätet? Inget ont som inte för något gott med sig osv (även om de ursprungliga upphovsmännen naturligtvis har svårt att se några fördelar).

Jag hoppas dock att Struer fortsätter sin verksamhet och ser gärna att fler börjar bygga (för mig) intressanta kajaker med träfaner som armering. Det är en speciell känsla både att paddla och äga en träkajak!

lördag 8 maj 2010

Djurgårdsloppet

I onsdags kväll kördes Djurgårdsloppet för femte året i rad i nuvarande form. Dvs. ingående i Stockholmscupen som därmed också inledde sin femte säsong.
Detta är också första året som jag inte ligger bakom samordningen av de olika loppen utan i år är jag bara med som deltagare.
Det skall bli spännande att se hur hur Cupen utvecklas i år. Som vanligt har det tillkommit ett par nya lopp samtidigt som några andra har försvunnit. "Kärnan finnes frisk dock kvar" För att vinna cupen krävs att man dels är med på många tävlingar och dessutom kan prestera skapliga resultat på alla distanser mellan 100 m i turbåt och 25 km havspaddling. Dessutom måste man vara en lagspelare för att kunna köra besättning och lagtempo. Det innebär att det är svårt att gissa vem som blir årets vinnare. På herrsidan vann jag de första två åren och sedan har Tornebjer vunnit i två år. Nu borde det vara dags för tronskifte, förhoppningsvis också på klubbsidan där Örnsberg har dominerat bortsett från ett misstag första året. På damsidan hoppas jag bara att någon kan göra något för att skapa lite spänning...

Djurgårdsloppet har för mig de senaste åren varit en riktig mardröm. En stadigt nedåtgående formkurva tillsammans med ett tjockt pannben har gjort att kroppen fått lida. Eftersom Djurgårdsloppet oftast har varit det första racet varje säsong anpassar man sin strategi efter hur man paddlade året innan. 2006 försökte jag hänga på Martin Nordstrand, det hade gått bra året innan men då ledde det till att mjölksyran rann ur öronen innan jag gav upp och linkade skadad i mål den sista biten. Året efter var det samma sak med Urban Höglund. 2008 Var det Björn Olin som tog knäcken på mig och 2009 Johan Stridh. Varje år har alltså börjat med en rejäl utmattning, nederlag och nästan alltid en vårförkylning eftersom loppet går i april eller maj och man står kvar efter loppet i kylan och socialiserar (det är ju det som är det väsentliga i Stockholmscupen).

Till i år tänkte jag att jag skulle ha lärt mig något, jag kom ju trots allt på bara för något år sedan, efter att ha paddlat i 22, att man kan ta med en plastpåse och lägga blöta kläder i när man skall träna. Jag tog det lugnt de första tre paddeltagen sen såg jag Tornebjer/Sterner dra upp ett monstersvall med sin Neumann Orca K2:a. Den vågen kunde jag bara inte missa! Det gick bra och när de sänkte tempot efter en kilometer trodde jag att jag kunde åka lugnt med hela varvet.
Men inte då. En Waxholmsbåt och en större motorbåt paserade i farleden bredvid oss arpå klungan splittrades. Tommy Karls drog iväg och lekte i vågorna Hannes, som styrde K2:an körde slalom och Martin Nordstrand såg ut att ta det lugnt. Jag tog i alla fall et par vågor och fick lite hjälp av svallen men det är svårt att få någon riktig skjuts av sidvågor med ett litet löjligt sprintroder.
När svallen passerat oss hade jag ingen chans att ta ikapp de fem metrarna till Tornebjer/Sterner för att ta vågen igen. När Martin passerade bredvid i ett för honom lugnt tempo gjorde jag ett försök men vågen var för liten i förhållande till farten (har du gått ned i vikt Martin?).
Vid Beckholmen såg jag Johan Skärskog närma sig och tänkte äntligen någon som kan hjälpa mig slippa paddla ensam. Men Johan var slug och tog en rejäl omväg förbi mig och så var jag ensam igen.

Nu var det dessutom slut på den roliga utsidan av Djurgården och bara plattvatten kvar. Jag visste att Johan Stridh fanns bakom mig och visste att han brukar ha problem med vågor. Ha är snabbare än mig på platten och dessutom inte en som man enkelt vinner en spurt emot. Bara att kämpa vidare i sin ensamhet alltså. Som tur var hade Johan haft större problem med vågorna än jag kunnat föreställa mig så jag behövde aldrig stressa särskilt mycket och var för första gången inte helt slut när jag gick i mål. Förkylningen däremot sitter som ett brev på posten i bihålorna just nu!

Efter fem år tycker jag att det är dags för lite statistik.
Nedan en tabell över mina (ungefärliga tider) och placeringar i Djurgårdsloppet:


År Plac Tid Låda V
2006 3 00:46:33 Struer - Cleaver X 11,6
2007 5 00:44:33 Struer - Cleaver X 12,1
2008 3 00:47:05 Struer - Cleaver X 11,5
2009 9 00:46:28 Gaybo - Avanti 11,6
2010 4 00:48:24 Van Dusen - Eagle 11,4

lördag 20 mars 2010

Resultat Vintercupen

Kanotklubben Glid vann storstilat dagens vintercup efter ett par dramatiska sträckor.
Förhållandena på Ågesta golfbana var bättre än väntat och det fanns ingen risk för genomslag, det var dock ganska mjukt och blött vilket tog på krafterna. Det var endast ett fåtal som inte la sig ned och flämtade efter målgång.

Glid vinner det fina priset att arrangera Vintercupen nästa år i Upplands Väsby, Grattis!
Varje person körde varsitt varv (8,25 km). Andra sträckan var i fristil övriga i klassisk stil.
Vinnarlaget bestod av (i startordning och med plac. vid växling inom parantes):
Lars Modig (1), Peter Wahlberg (3), Hans Karlsson (1) tot 1:39:00

Övriga lag:
Fridhemskanotisterna: Erik Bergman (3), Hannes Sterner (1), Björn Malmgren (2) tot 1:42:39
Örnsberg I: Fredrik Wangler (2), Björn Lindberg (2), Thomas Lundblad (3) tot: 1:45:15
Örnsberg II: Per Ernström (4), Per Sandgren (4), Petter Hukkanen (4) tot 2:02:25

måndag 8 mars 2010

Vintercupen återuppstår

Välkomna till Vintercupens återuppdykande i tävlingsplaneringen efter fjorton års frånvaro.

Plats Ågesta Golfklubb

Datum: lördagen den 20 mars 2010, samling kl. 8.00

Disciplin: Skidåkningsstafett

Bakgrund

Vintercupen var ett återkommande inslag varje vinter under första halvan av 90-talet och kanske slutet av 80-talet. Tidigare än så var i alla fall inte jag inblandad. Syftet var att få träffa sina kanotrivaler även under vintern för att tävla under lagom lättsamma förhållanden. Vinnaren från ett år fick i pris att se till att loppet genomfördes även nästa år och fick då också välja disciplin. Under de år jag har varit med har det varit skridskor, löpning, simning (inomhus) och skidåkning, eventuellt har jag ett svagt minne av pilbågsskytte också.

Vintern 1996 var tävlingen löpning på Långholmen arrangerad av ÖKS och jag råkade ingå i det vinnande laget (tävlandes för Vaxholm). Sedan dess har det alltså inte hänt något förrän nu när jag äntligen tar mitt ansvar. Förhoppningsvis kommer årets segrare inte vänta lika länge innan nästa arrangemang

Regler

Varje lag representerar en klubb och består av tre personer. Bra spridning av kön och åldrar ger moraliska poäng. Varje person åker ett varv på Golfbanan och växlar sedan till nästa eller går i mål. Ett varv är ca 8 km.

Klassisk stil gäller för varv 1 och 3. Fristil (Skate och eller klassikt) för varv 2.

De som skall köra tredje sträckan hjälper till med starten, de som kört första sträckan hjälper till med resultatlistan. Växlingarna anser jag inte att vi skall behöva någon hjälp med.

Vinnarlaget ser också till att fixa något kul till nästa vinter.

Maxtid: Jag räknar med bra glid så maxtiden skall inte behöva användas men den sätts ändå till 2h.

Hänsyn: Vi kör på en allmän bana utan något annat tillstånd än allemansrätten. Jag har ingen aning om hur många vi kommer att bli men finns det snö kvar och är bra väder så kommer det vara många på plats som inte är intresserade av våra små lekar. Utöver vår osedvanligt sportsliga attityd mot våra medtävlare krävs därför också en minst lika stor hänsyn och vänlighet mot andra som rör sig i omgivningen.

Anmälan

Inbjudan riktar sig till alla som har någon relation till paddelsporten. Skicka gärna ett mejl till mig och meddela Er laguppställning och att Ni tänker komma.

Samling

Vi träffas på parkeringsplatsen enligt pil nedan, kl. 08.00 för genomgång osv. Start beräknad till kl. 09.00


Mvh.

Fredrik Wangler

fredrik@wangler.se

Tel: 0708 73 81 77